Acasă » Știri » Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care se așteaptă la o creștere a sumei actuale

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care se așteaptă la o creștere a sumei actuale

De: Ileana Mlădinoiu 30/08/2023 | 13:46
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care se așteaptă la o creștere a sumei actuale
Reevaluarea sau reviziuirea deciziei de pensionare. Noua formulă de calcul.

Tema pensiilor publice din România a devenit una dintre cele mai sensibile, atât la nivel social, al opiniei publice în general, cât și pentru Executivul condus de actuala coaliție. Potrivit informațiilor de la Guvern, care circulă într-un ritm tot mai dinamic, vor apărea o serie de modificări în modul de calcul al pensiilor cuvenite seniorilor. Vestea proastă este că recalcularea pensiilor nu se va mai face de la 1 septembrie 2023, așa cum se știa, fiind amânată până în 2024.

Totuși, un nou proiect de Ordonanță de Urgență este așteptat să facă lumină în complicata problemă a recalculării pensiilor.

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru seniori

Ministerul Muncii a pus la dispoziția publicului, în transparență decizională, un proiect de Ordonanță de Urgență privitor la recalcularea pensiilor, iar oamenii au fost invitați să își exprime părerea în legătură cu anumite schimbări.

Ordonanța prevede noutăți legate de reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare și aspecte prin care se reglează sau corectează sume de bani, însă termenul pentru punerea în aplicare și clarificarea procedurilor a fost amânat pentru 31 august 2024.

De asemenea, actul normativ propus elimină mai multe facilități, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra retroactiv vechime, cu o cotizație minimă de 25% din salariul minim brut pe economie, respectiv 3.000 de lei.

În paralel, prin noua lege a pensiilor- aflată, de asemenea, în stadiu de proiect-se oferă pensionarilor alternativa indemnizației sociale pentru cei care nu au îndeplinit un stagiu complet de cotizare. De exemplu, celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani le vor fi recalculate veniturile, existând posibilitatea de a rămâne cu indemnizația socială, în loc de pensie. Pensionarii care au îndeplinit stagiul minim de 15 ani vor avea dreptul de a decide între pensia pe care o primesc și indemnizația socială – care, uneori, poate fi mai mare decât pensia – în termen de trei luni de la aplicarea legii.

Reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare. Cum se va face

Proiectul de Ordonanță vizează și angajări pe funcții publice în cadrul caselor teritoriale de pensii, având în vedere deficitul de personal raportat la numărul de pensionari aflați în evidența acestora, dar și la complexitatea documentației pentru stabilirea drepturilor de pensie.

Scopul măsurii este de a eficientiza și dezvolta serviciile digitalizate – o cerință asumată prin PNRR – pentru recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii. Pentru a face acest lucru, casele de pensii din întreaga țară au lansat concursuri pentru ocuparea a 1.000 de posturi noi, însă aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată din nou, aceasta urmând a intra în vigoare abia din ianuarie 2024.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Pentru a elimina inechităţile dintre bărbați și femei sau pentru cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, aşa cum se întâmplă în prezent, Ministerul Muncii a propus ca diferenţierea în ceea ce privește cuantumul pensiilor să se facă în funcţie de vechimea în muncă. În prezent, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 12 ani, 18 ani sau 34 de ani.

Conform noii formule de calcul propuse, la un stagiu de cotizare de minimum 15 ani, pensionarii vor primi 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Astfel, se ajunge la o departajare mai clară, în funcţie de numărul de ani lucraţi.

Cum arată proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii:

„Art. III – Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 90/2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, aprobată cu modificări de Legea nr. 362/2022, se completează după cum urmează:

1.După articolul 4, se introduce un nou articol, art. 5, cu următorul cuprins:

„Art. 5 -(1) Prin derogare de la prevederile art. 1, termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale se prelungeşte până la data de 31 august 2024 personalul desfășurând activități în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii în vederea eficientizării operaționale și serviciile electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii conform Planului Național de Redresare și Reziliență din cadrul R6. Reforma sistemului public de pensii, Investiția 10., Jalon 240 -Sistemul informatic din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și I9. Susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată, Jalon 239 -Toate dosarele de pensii recalculate.

(2) Activitățile prevăzute la alin.(1) au în vedere următoarele acțiuni:
a) determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, în baza informațiilor existente în arhiva electronică, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

b) Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către pensionari.

c) Recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor, prin determinarea numărului de puncte conform noii formule de calcul a pensiilor, emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
TEST IQ exclusiv pentru genii | Mutați un chibrit, pentru a corecta 17 + 7 = 7
TEST IQ exclusiv pentru genii | Mutați un chibrit, pentru a corecta 17 + 7...
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată...
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Reacția Margaretei Pâslaru, după momentul Babasha de la cel mai așteptat concert din România: „Ceva diferit ...”
Reacția Margaretei Pâslaru, după momentul Babasha de la cel mai așteptat concert din România: „Ceva...
Decizia luată de autorități în privința căutărilor lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia
Decizia luată de autorități în privința căutărilor lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia
Incredibila poveste a femeii care a recunoscut după 34 de ani că este implicată în uciderea soțului, împușcat de iubitul ei de 15 ani
Incredibila poveste a femeii care a recunoscut după 34 de ani că este implicată în...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru F-16. Moscova apelează la „Prometeu”
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai bun produs
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales a participat la o paradă
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident, în timp ce se aflau în excursie. O persoană a murit
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut o noapte turbată. Vreau să zic că m-am odihnit foarte bine.”
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în România, din SUA!
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe net clienţii români
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Samsung Galaxy S24 FE își face apariția în baza de date Geekbench. Ce procesor folosește
Samsung Galaxy S24 FE își face apariția în baza de date Geekbench. Ce procesor folosește
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc:...
Horoscop rune 17-23 iunie 2024. Mihai Voropchievici anunță câștiguri imense pentru Raci
Horoscop rune 17-23 iunie 2024. Mihai Voropchievici anunță câștiguri imense pentru Raci
Alimentul care are doar câteva calorii și face minuni în diete. Mihaela Bilic spune că e sățios și e o bombă de proteine
Alimentul care are doar câteva calorii și face minuni în diete. Mihaela Bilic spune că...
S-a schimbat legea pentru cei cu PERMIS de conducere. REGULI NOI pentru absolut toți șoferii
S-a schimbat legea pentru cei cu PERMIS de conducere. REGULI NOI pentru absolut toți șoferii
IMAGINI BOMBĂ cu revenirea Irinucăi în țară, după 6 ani! Șiroaie de lacrimi. Fiica lui Columbeanu s-a făcut ditamai domnișoara, e foarte frumoasă și îi seamănă leit lui
IMAGINI BOMBĂ cu revenirea Irinucăi în țară, după 6 ani! Șiroaie de lacrimi. Fiica lui...
UEFA EURO 2024, disponibil acum gratuit
UEFA EURO 2024, disponibil acum gratuit
Primul caz din Europa de febră Oropouche, diagnosticat în Italia
Primul caz din Europa de febră Oropouche, diagnosticat în Italia
VEȘTI NESPERATE pentru cei cu mașini DIESEL și pe benzină. Este informația momentului în România
VEȘTI NESPERATE pentru cei cu mașini DIESEL și pe benzină. Este informația momentului în România
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
BANC | Aflat în armată, Bulă primește o scrisoare de la nevastă-sa
BANC | Aflat în armată, Bulă primește o scrisoare de la nevastă-sa
Românul ăsta mare şi prost Multimilionarul care l-a jignit incalificabil pe Ilie Năstase soseşte în România!
Românul ăsta mare şi prost Multimilionarul care l-a jignit incalificabil pe Ilie Năstase soseşte în...
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A început să miște, iar oamenii au luat-o la fugă
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt, relația dintre cei doi: ”Ne întâlnim”
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
Jurații de la Masterchef nu s-au suportat prima dată când s-au întâlnit. Adevărul despre relație dintre Dumitrescu, Scărlătescu și Bontea
Jurații de la Masterchef nu s-au suportat prima dată când s-au întâlnit. Adevărul despre relație...
Unicul județ din România unde numărul bărbaților este mai mare decât cel al femeilor. Vârsta medie a populației feminine e mai mare decât a celei masculine
Unicul județ din România unde numărul bărbaților este mai mare decât cel al femeilor. Vârsta...
Gemenii și Vărsătorii sunt pe cai mari! Cele 6 zodii pe care le așteaptă schimbări importante în următoarele 2 săptămâni
Gemenii și Vărsătorii sunt pe cai mari! Cele 6 zodii pe care le așteaptă schimbări...
×